maanantai 17. helmikuuta 2014

Viellä vähän törkin :p

Melkoisen mielenkiintoisa keskustelu kehkeytyi facen puolella tuosta edellisestä päivityksestä.
Hyvä niin, vaikka keskustelun estraadin olisi suonnut olevan jokin julkisempikin. Se käytiin kuitenkin rakentavassa hengessä mielestäni.
Se mikä minua kasvattajana eniten tämän OCD-mörön kanssa ärsyttää, on sen kuulumattomuus pevisaan vaikka selkeesti se alkaa olla ongelma joka siihen ilman muuta kuuluisi.
Kaikki voivat "ostaa" sen hyvän omantunnon tai minkä ikinä kuvaamalla koiransa ja kertoa tai olla kertomatta kuvaustulokset. On siis turha jeesustella, että olen välinpitämätön moukka jos en kuvauta kasvattejani kauttaaltaan, sillä varjolla, että sillä olisi jalostuksellista merkitystä. Jossain postimerkin kokoisessa skaalassa voi ollakin, mutta jos rehelliset kuvaustulokset ( = virallisesti lausutut, SKLn jalostustietokantaan kirjatut) jäävät vain tällaisten pikku-blogien/kotisivujen salaisuuksiksi, ei niillä ole merkitystä isommassa kuvassa.
Jalostukseen vaadittavat tiedot pitäisi mielestäni löytyä sitä varten pystytetystä tietokannasta jossa ne ovat kaikkien halukkaiden löydettävissä. Ei ole mitään järkeä, että jokaista jalostusvalintaa varten pitäisi suunnilleen palkata salapoliisi, että saisi kaikki tiedot kaivettua. Erittäin skeptisesti suhtaudun epävirallisiin tietokantoihin, joihin on kerätty tietoja hajanaisista lausahduksista tai vastaavista joita joku innokas on blogeista haalinut kasaan.
Sen lisäksi on tietysti tuonnit, joiden kohdalla ei ole useinkaan varmaa tietoa siitä, että koiria olisi OCDn osalta kuvattu. Useinmiten teksti OCD free-ulkomaalaisilla kotisivuilla tarkoittanee, että ko koira ei ole oireillut vaivasta. Samanmoisen tekstin voi kuka tahansa liittää koiransa tietoihin kotisivuillaan, niin kauan kuin kuvia ei virallisesti lausuta ja merkitä viralliseen tietokantaan. Ja ainahan voi syyttää sitten sitä toista vanhempaa viosta, joita jälkikasvuun ilmestyy, sehän on aika yleinen ja ikävä tapa :/ .
 Keskustelussa edellisen päivitykseni tiimoilta tuli myös esille sekin, että OCDn periytyvyys ei ole sen yksiselitteisempää kuin esim. lonkkanivel dysplastiankaan. Myös ympäristöllä ( = liikunta +ruokinta) on osansa. Useinkin tapahtuu nimittäin, että A-lonkkaisista vanhemmista syntyykin niitä viallisia ja OCDfree vanhemmista niitä ontuvia tapauksia.
Tässä yksi aika osuva puheenvuoro fb seinältä;
" Jos joku "sairaus" tai "vika" on diskurssin pääaiheena, sitä vältellään ja sitä "sairastavat" koirat, sukulaiset ja jälkeläiset poistetaan jalostuksesta. Samalla lisätään jonkun toisen vielä keskusteluissa tuntemattoman tai vähäpätöisemmän sairauden osuutta lisääntyä populaatiossa. Ja miksi näin on. No siksi, että mitään sairautta tai vikaa vastaan ei voi käydä ellei tunneta niiden perinnöllisyyttä sekä sitä kuinka laajasti sitä populaatiossa esiintyy. Jos nyt jollain koiralla tai vaikka kymmenelläkin on joku vika, ei se ehdi millään levitä koko populaatioon tai myrkyttää kaikkia koiria. Yksittäisistä pentueista näitä asioita on vielä vaikeampi saada selville. Joten jos Heidi ei kuvaa jotain koiraa kokonaan hampaista varpaisiin, se ei todellakaan hetkauta bordercollieiden esiintymistä tässä maassa eikä muissakaan. Jos sen sijaan tällä koiralla olisi kymmenittäin jälkeläisiä ja varsinkin sairaita sellaisia myös kuvaamattomien koirien kanssa, paine kuvaamisen olisi omistajallekin jo melko selvää (mutta jokin linja jää helposti pois jalostuksesta mikäli siellä ei nyt satu olemaan muuten täydellisiä koiria, joissa moni pohtii astuttaako vai ei). Sairauksissa, joissa ympäristön ja perimän vaikutus on 50/60, ei koskaan päästä palsta tms kivenkatkuisten keskustelun kanssa puusta pidemmälle. OCD on sairaus tai vika muiden joukossa. Jos ette kestä elää epävarmuuksien kanssa, älkää kasvattako. Kohta tulee joku uusi hysterian aihe, odottakaa vaan "

 Ennen kuin tutkimukset tautien periytyvyydestä saadaan selville, saattaa olla, että minä olen jo mullan alla. Ennen niiden julkituloa on kaiketi vain koitettava parhaansa tai sitten laittaa pää peloissaan pusikkoon...?
Ja ennen virallisesti lausuttuja kuvia jalostus lepää tämän ongelman osalta blogien/kotisivujen kirjoitusten varassa ( ja sen varassa mitä on jätetty kirjoittamatta!) ja juorujen seulomissessa.

1 kommentti:

M kirjoitti...

http://psykologinenpaaoma.fi/2013/10/22/myytti-rakentavasta-palautteesta/

Vuosi 2018

Vuosi on vajaan kuukauden kuluttua taputeltu ja uusi on edessä. Kulunut vuosi on ollut henkilökohtaisesti erittäin vaikea ja raskas, kun se...