torstai 17. syyskuuta 2009

Maailmanmestarin opissa

PORSK lahjoi tokon SM 5 joukkuettaan ihan parhaalla mahdollisella lahjalla; saatiin koulutusilta Mia Skogsterin vetämänä. Mia on voittanut vaikka sun mitä mestaruuksia IPOssa ja ennenkaikkea likimain aina täysillä tottispisteillä! Siitä huolimatta, että hän onkin vahvasti PK ihminen ei hän vierastanut ajatusta tulla kouluttamaan toko porukkaa. Samoja koulutus juttujahan näisssä lajeissa kuitenkin pohditaan. Olen ollut joskus Mian seminaarissa ja tämä oli loistavaa kertausta niistä opeista (jotka on siis jo unohtuneet....).

Mian strategia poikkeaa aikalailla perus tokottelian suunnitelmista. Hän aloittaa pentukoiran koulutuksen tekniikan opettamisella käyttäen ruokapalkaa, niin että koira ansaitsee kaiken ruokansa näissä harjoituksissa. Saalis palkkaa siirrytään n. vuoden iässä, jolloin aloitetaan suorituskestävyyden rakentaminen. Tämä kaikki on paketissa niin, että suurinpiirtein 2,5v koiralla voi mennä BH kokeeseen! Aika hurjaa kun vertaa tokoon, jossa mennään kisaamaan suunnileen heti kun ikä sallii. Kisaamisen tahti on myös tokossa useinmiten ylimitoitettua ja koira "kuluu" nopeasti jos motivaatiota ei ole huolella rakennettu.
Jotain työn tuloksista kertoo Mia lausahdus 6v malistaan Helgestä, että se ei ole enää vuosiin tipauttanut kontaktia minkään pituisessa seuraamisessa tai missään häiriössä!!

Illan aikana Mia paneutui kuuden, hyvin erilaisen koirakon ongelmiin. Kaikki koirat, rotuun tai kokoon katsomatta saivat hyvin intesiivisen koulutushetken ja tuloksia näkyi heti. Joillain enemmän , joillain vähemmän. Eväitä treenaamiseen sai varmasti joka ikinen, niin paljon tiuhaan kävi maailmanmestarin suu kun hän antoi ajatusvirran tulla kuulluksi ;o).

Troy jumaloi Miaa ;) tai sitten palloa...

Troyn kanssa otettiin luoksetulon loppuosaa ja sen hidastumisen pysäyttämiseen ratkaisuja. Suomeksi siis Troy on luoksetulon vikalla pätkällä paljon hitaampi kuin ekalla ja tokalla.
Palkaamiseen ja jännitteen luomiseen saatiin paljon neuvoja ja opastusta. Projektiksi tuli luoda koiralle loppuosasta toisenlainen mielikuva, murtaa se tylsä mikä sillä nyt on. Sivulle tuloja maasta, lyhyellä matkalla, oikeassa vireessä esim. lenkille lähdettäessä ja korkeintaan kaksi toistoa ja super palkka.
Toisena ongelmana otin noudon, jossa Troy tekee tappohypyn kapulalle. Tähän lääke oli liian yksinkertainen, että olisin itse ikinä tajunut;
Tikku/keppi maahan pystyyn 10-15m päähän. Heitto. Apuohjaaja menee asettamaan heitetyn kalikan kepin eteen laippa vasten keppiä ( ja toinen laippa tietty kohti koiraa). Lähetys. Ja kas, tuo kepukka estää koiran aikomukset kapulan kimppuun hyökkäilystä + koira kääntyy jo tarttuesaan kapulaan palautus suuntaan. Mia sanoi, ettei koskaan treenaa noutoa yksin, vaan joku käy AINA kääntämässä kapulan treeneissä.
Tässä hieman epätarkka kuva noudosta tikun avulla.

Seuraamista otti aika moni. Mielenkiintoista oli käännösten opetus. Mia aloittaa niiden opettamisen kääntymällä ensin vain hiukan, muutama kymmenen astetta kenties ja heti palkka. Kun nämä sujuvat siirrytään ysikympin kulmiin ja täyskäännöksiin. Hän myös auttaa koiraa käännösten arvaamisessa , pitämällä kädet liikkumatta kylkiään vasten käännösten ajan.

Oli jo tosi pimeää kun saatiin kaikki koirat käytyä läpi. Lopuksi Mia näytti 5kk vanhan Ilkan taitoja seuraamisessa ja voin vakuuttaa, että se oli paljon parempi jo nyt kuin mun koirat ikuna. No, eihän sitä muuten maailmanmestariksi pääsisikään =).
Nyt siis kisat tauolle ja projektit käyntiin!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei liity tähän..., mutta siis Hienot uudet sivut ja hyvä nimi uudelle BC kasvattajalle!

t, zaglii

Heidi M kirjoitti...

Kiitosta vaan! Mä en välitä olla turhan fiini (koskapa en ole ;) )mutta Heini teki ihan ylifiinit sivut =)

Jaana kirjoitti...

Heips,
olin Colan kanssa joskus käpy ja kivi Mian opissa täällä Turkkuses. Pidin kovasti hänen koiran käsittely taidostansa.

Ps. Hyvät värit sivuillasi:)

Jaana kirjoitti...

Piti vielä lisämän että, tyylikkäät ja selkeät kotisivut:)

Maidog kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen toi tikkuidea. Pitää joskus kokeilla jollekin koirista! :)

Täsmälliset pennut!

 Merri x Erica pennut syntyivät täsmällissti ensimäisenä laskettuna päivänä eli 22.12. ja ovat nyt reippaita viikon ikäisiä pötkylöitä. Sald...